Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας 2021

Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος γιορτάζει και τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, σε πρωτόγνωρες συνθήκες, στο πλαίσιο μιας πανδημίας που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και των συστημάτων υγείας αλλά θέτει και ιδιαίτερες προκλήσεις στην ποιοτική θεραπεία των ατόμων με θαλασσαιμία.

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, που εδρεύει στη χώρα μας, ως η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας είναι η αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των ατόμων με θαλασσαιμία και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, μας βρίσκει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε συνθήκες πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Όλο αυτό το διάστημα, ανάμεσα στην οικογένεια των ατόμων με Θαλασσαιμία επικρατεί μια φυσιολογική ανασφάλεια σε σχέση με την διάδοση του ιού ανάμεσα στην κοινότητα και το προσωπικό των Κέντρων Θαλασσαιμίας, την προστασία τους και τις πιθανές επιπλοκές από την έκθεση στον ιό αλλά και την επάρκεια αίματος.

Μέσα στις πιο πάνω συνθήκες, γιορτάζουμε φέτος το Σάββατο, 8 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ως μια μέρα ελπίδας για την επικράτηση της υγείας και της ζωής. Η δύσκολη αυτή περίοδος, με την επίτευξη της ανάλογης ανοσίας μέσω των εμβολιασμών, θα περάσει και πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε την επόμενη μέρα.

Με αφορμή την φετινή Ημέρα Θαλασσαιμίας, ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος οργανώνει σειρά εκδηλώσεων οι οποίες περιλαμβάνουν τη φωταγώγηση του Προεδρικού Μεγάρου, του Υπουργείου Υγείας και σημαντικών κτηρίων και μνημείων σε όλες τις πόλεις με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε σχέση με την Θαλασσαιμία και την αιμοδοσία.

Παράλληλα, θέτει σε κυκλοφορία ένα μοναδικό παιδικό βιβλίο για την αιμοδοσία, της συγγραφέως Μαρίας Τσιβίκα, σε συνεργασία με το Κέντρο Αίματος, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της κουλτούρας αιμοδοσίας που χαρακτηρίζει την κυπριακή κοινωνία. Στόχος του ΠΑΣ είναι το βιβλίο «Δώρο Ζωής για 1 και 2 και 3 και 1013» να μεταφέρει σε  όλα τα παιδιά την αξία της καθημερινής εθελοντικής προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.

Οι εκδηλώσεις παρουσιάζονται συνοπτικά στον πιο κάτω πίνακα:

Πλάνο δράσεων του ΠΑΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας

Χώρος

Ημερομηνία

Ώρα

Φωταγωγήσεις:

Προεδρικό

ΠΑ 07/05/21

20:00

Υπουργείο Υγείας

ΠΑ-ΚΥ 07-09/05/21

20:00

Δημαρχείο Λευκωσίας

Δημαρχείο Λεμεσού

Κάστρο Λάρνακας

Καμάρες Λάρνακας

Κάστρο  Πάφου

Δημαρχείο Πάφου

πλατείας "Αγίας Άννας" στο Δήμο Παραλιμνίου

ΠΑ 07/05/21

20:00

Αιμοδοσίες:

Υπουργείο Υγείας

ΠΑ 07/05/21

09:00-12:00

Αιμοδοσία Κέντρου Αίματος

στην Κοινότητα Αμαργέτης, Πάφος

ΠΑ 07/05/21

17:00 – 19:00

Αιμοδοσία Κέντρου Αίματος

στην Κοινότητα Αγίων Τριμιθιάς, Λευκωσία

ΠΑ 07/05/21

19:00 – 21:00

Αιμοδοσία Κέντρου Αίματος - Ernst & Young,

Αίθουσα Εκκλησίας Άγιος Γεώργιος Χαβούζας, Λεμεσός

ΠΑ 07/05/21 

10:00 - 19:00

Παρουσίαση βιβλίου:

FB Live (Εκδόσεις Ευγνώμων) https://fb.me/e/1lnPTC8LR

ΣΑ 08/05/21

19:00

Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος, αυτή την σημαδιακή μέρα θέλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα εκείνους τους επαγγελματίες υγείας των Κέντρων Θαλασσαιμίας που στάθηκαν και στέκονται πιστοί στο καθήκον και τον όρκο τους, το  προσωπικό του Κέντρου και των Τραπεζών Αίματος αλλά και όλους τους αιμοδότες οι οποίοι με την προσφορά τους, δίνουν στο δικαίωμα σε όλα τα άτομα με θαλασσαιμία να συνεχίσουν να ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Είμαστε βέβαιοι ότι μετά από την καταιγίδα την οποία αντιμετωπίζουμε, θα έρθουν καλύτερες μέρες. Έχουμε συνηθίσει στις δυσκολίες και τα προβλήματα και κρατούμε την αισιοδοξία μας ότι αυτή η πανδημία δεν πρόκειται να μας καταβάλει και θα τα καταφέρουμε.